Joepie, vakantie!?
Of toch niet? Persoonlijk vind ik het toch altijd een beetje spannend. Een nieuwe omgeving voor je kindje en een beetje een sprong in onbekende voor jou als ouder. Ik ben zo het type mama die dan alle doemscenario’s afgaat en mij zo probeer voor te bereiden op alles.
Als slaap en welzijn experte, loopt mijn denkwerk ook wel verder dan de standaard “heb ik genoeg speelgoed mee” en “heb ik wel de nodige medicatie ingepakt”. Slaap op vakantie kan voor sommige kindjes echt moeilijk verlopen. Die nieuwe omgeving alleen al kan je kindje zijn slaap redelijk overhoophalen. Daarbij moet je nog allerhande andere factoren in rekening nemen. Te warm, veel muggen, broers en/of zussen die een kamer delen of nog beter, het hele gezin op één en dezelfde kamer! Gordijnen die niet voldoende verduisteren, luidruchtige buren en veel dutjes “on the go”. Wie het nog wat avontuurlijker aanpakt moet misschien lange ritten overbruggen, een lange vlucht overleven of zelfs slapen in een tent/mobilhome/boomhut/…. Heel wat dus!
Voor die reden lijst ik hieronder een paar tips op die je misschien op weg kunnen helpen tijdens het voorbereiden van je welverdiende vakantie.
Ten eerste moet je vooral een keuze maken die voor jou goed aanvoelt. Het ene gezin neemt misschien zijn kinderen mee op een 12 uur durende vlucht en trekt heel midden-Azië rond terwijl het andere gezin een weekje naar de Noordzee trekt of thuisblijft. Het is voor beide een kwestie van de pro’s en con’s af te wegen en is dus een keuze die alleen jullie kunnen en mogen maken.
Daarnaast is het ook belangrijk te begrijpen dat zo een reis voor een kindje heel wat is. Ze zijn nog volop hun eigen wereld aan het ontdekken waardoor ze heel wat nieuwe indrukken te verwerken hebben die voor spanning kunnen zorgen. Dat wil niet zeggen dat je dat moet vermijden maar wel dat je moet begrijpen dat je kindje mogelijks terug wat meer hulp zal nodig hebben om de nodige rust en ontspanning te vinden om zich aan de slaap te kunnen overgeven. Eenmaal je dat begrijpt en accepteert, zal de vakantie voor iedereen veel aangenamer verlopen. Bovendien is het bijgevolg zeker normaal dat je kindje later gaat slapen, een extra dutje nodig heeft en kortere dutjes zal doen. Durf dus van je standaard structuur af te wijken en ga voor 100% afstemming op je kindje. Durf te zoeken naar een structuur die voor die vakantie werkt en zoek bijgevolg naar manieren om jezelf ook voldoende slaap en ontspanning te geven. Zo kan een heerlijke Zuiderse siësta wonderen doen.
Om jou op weg te helpen, som ik graag een paar hulpmiddelen en principes op die onmisbaar zijn voor je vakantie.
- Zorg voor realistische verwachtingen (zie hierboven)
- Neem iets mee waar je kindje goed in kan slapen – denk maar aan een draagdoek of draagzak of de wandelwagen. Is de wandelwagen de beste optie, vergeet dan niet van iets te voorzien dat het directe licht tegenhoudt en je kindje beschermt tegen de zon. Maar let op, want het gebruik van een standaard doek over een wandelwagen kan levensgevaarlijk zijn. De temperatuur rondom je kindje stijgt dan met 7 graden! Voldoende luchtcirculatie voorzien is dus cruciaal. Gelukkig bestaan er doeken die hier wel rekening mee houden.
- Een zonnige bestemming betekent vaak veel zonlicht. Daarnaast is de locatie waar je verblijft, misschien niet voorzien van verduisterende gordijnen. Licht heeft een rechtstreekse invloed op het slaaphormoon en kan dus zo de slaap verstoren. Een goede verduistering van de kamer kan dus de oplossing zijn om de slaap van je kindje beter te ondersteunen. Zo bestaan er verduisterende gordijnen die je met zuignappen aan het raam bevestigd of verduisterende tentjes die je over je kindje zijn reisbedje kan plaatsen. Hoewel dit goed kan helpen, mag je niet vergeten dat je kindje met de nodige hulp en nabijheid overal kan slapen. Maak je dus niet druk over die uitstapjes die tijdens dutjestijd plaatsvinden. Een dutje kan dus gerust in de auto, wandelwagen, draagzak, … plaatsvinden. Vervolgens is het een kwestie van je kindje te kennen en te weten of veel dutjes buiten de slaapkamer kunnen of je beter probeert om minstens 1 maal per dag een dutje in een rustige omgeving te laten plaatsvinden.
- Veel lawaai in de omgeving of een kindje die witte ruis met slaap associeert? Vergeet dan zeker je witte ruis machine niet. Er bestaan heel wat draagbare witte ruis machines, je kan deze overal meenemen en ze zijn lekker compact.
- Pak je kindje zijn thuis ook in. Een vers gewassen laken en slaapzak inpakken? Niet nodig! Lakens en een slaapzak die nog heerlijk naar “thuis” ruiken, zijn de perfecte manier om je kindje zich op zijn gemak te laten voelen. Uiteraard zijn reserve lakens en slaapzakken wel aan te raden. Vergeet ook niet van een slaapzakje mee te nemen voor de juiste omgevingstemperatuur. Een te warme of te koude omgeving heeft nl. ook een grote invloed op slaapcomfort. Voor die reden vind ik de 4-seizoens slaapzakken top.
- Heeft je kindje een tutje of knuffeldoekje? Ik moet je natuurlijk niet vertellen dat je die niet mag vergeten. Maar wat als je kindje op dat druk dorpsmarktje zijn tutje of knuffeldoekje overboord gooit? Een extra tutje of knuffeldoekje meenemen is dus geen overbodige luxe.
- Een kleutertje die niets wil missen en in de ochtend af en toe komt piepen om te zien of zijn slaapwekkertje al aangeeft dat hij mag opstaan? Ook op vakantie een onmisbaar item. Ook als je de kamer moet delen met je kleutertje, kan het wel helpen van dat slaapwekkertje mee te nemen.
Moest je nu graag wat willen uitslapen op vakantie en denken dat je dan dat wekkertje 1 uur later kan zetten, dan wil ik je toch even waarschuwen. Langer slapen in de ochtend is een biologisch proces dat heel complex in elkaar steekt. Zo zal je misschien al gemerkt hebben dat je kindje later in bed steken, niet per se resulteert in een latere ontwaaktijd. Daarnaast is het werken aan een latere ontwaaktijd een heel gradueel proces en iets dat je zeker niet probeert op vakantie waar alle factoren die slaap beïnvloeden volledig anders zijn dan thuis. Als laatste geef ik graag mee dat de vakantieperiode NIET de juiste plek is om het gebruik van een slaapwekkertje te introduceren. Dit doe je best een paar weken voorafgaand aan je vakantie.
- Kijk ook even na of je babyfoon ver genoeg reikt. Misschien is het handig van te zoeken naar een beter geschikte babyfoon of te kijken naar andere back-up opties (via app, gsm, …).
- Krijg je het al benauwd nu je beseft hoeveel spullen je allemaal moet meepakken? Geen paniek, ik deel nog een ultieme laatste tip. Misschien kan je spullen die veel plaats innemen vermijden. Zo kan je je afvragen of die wandelwagen wel nodig is en een draagzak niet voldoende is? Misschien kan je de eetstoel vervangen door de autostoel? Of is er voldoende speelgoed aanwezig ter plaatste? Misschien kan je ook is kijken of je dat log logeerbedje kan vervangen door een compact en licht logeerbedje. Zo vind ik de pop-up bedjes echt top. Compact en bovendien super gemakkelijk uit te plooien.
Ziezo, dan rest er mij alleen maar jullie een fijne vakantie toe te wensen. Hopelijk kan je met deze tips de nodige rust vinden en ga je zo toch een ietwat ontspannende vakantie tegemoet.
Liefs,
Charline
Slaap- & welzijnscoach Charline Borghgraef, zelf mama van 2, weet als geen ander hoe uitdagend de slaap van kinderen kan zijn. Ze zal ons in haar blogs informeren over wat we mogen verwachten omtrent slaap bij kleine kinderen en dit aan de hand van handige tips met vooral de nadruk op afstemming en verbinding.
Ben jij op zoek naar manieren om de slaap van je kindje afgestemd en in verbinding te ondersteunen? Neem dan zeker een kijkje op de instagram pagina van @lune_littledreamers.
Aanbevolen producten door Charline: